Ascensiunea Dreptei Extremiste în Politica Portugaliei: Chega Câștigă Teren

Ascensiunea Dreptei Extremiste în Politica Portugaliei: Chega Câștigă Teren

În urma alegerilor anticipate din Portugalia, scena politică a fost marcată de o schimbare semnificativă: Alianța Democratică (AD), condusă de Luis Montenegro, a obținut o victorie clară, în timp ce partidul Chega, reprezentând extrema dreaptă, a înregistrat un avans surprinzător, multiplicându-și numărul de mandate de patru ori față de scrutinul anterior.

În pofida succesului AD, incertitudinea planează asupra capacitații acestuia de a forma un guvern stabil fără a recurge la sprijinul Chega, partidul condus de controversatul Andre Ventura. Cu un total de cel puțin 48 de mandate, Chega a devenit un actor greu de ignorat în noul legislativ portughez.

Pedro Nuno Santos, liderul Partidului Socialist (PS) care a guvernat din 2015 și până în prezent, a recunoscut înfrângerea, PS clasându-se pe locul al doilea, cu o diferență mică față de AD. Totodată, Santos a exclus posibilitatea unei colaborări cu AD, în contextul în care platforma acestuia include reduceri fiscale extinse, o direcție opusă politicilor socialiste.

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, are acum sarcina de a nominaliza un prim-ministru, iar toate ochii sunt ațintiți asupra lui Montenegro și a deciziilor pe care le va lua în privința formării unui guvern. Montenegro a reiterat că nu va depinde de populiștii de dreapta pentru a guverna, dar a exprimat speranța că PS și Chega nu vor uni forțele pentru a bloca voința poporului.

Extrema dreaptă, prin vocea lui Ventura, susține că rezultatele alegerilor reflectă dorința cetățenilor pentru un guvern format din AD și Chega. Această declarație subliniază potențialul de instabilitate politică și responsabilitatea ce revine lui Montenegro în negocierile ce urmează.

Pe fondul unei campanii electorale dominate de probleme sociale și economice, cum ar fi criza locuințelor, salariile mici și corupția, Portugalia a arătat o deschidere spre dreapta politică, o tendință ce se reflectă în întreaga Europă.

Deși Portugalia a fost lăudată pentru creșterea economică și reducerea datoriei publice sub guvernarea socialistă, ascensiunea Chega poate semnala o schimbare de direcție în politicile țării. Rezultatele finale ale alegerilor vor determina configurația exactă a puterii și vor indica direcția în care se va îndrepta Portugalia în următorii ani.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;