Criza politică în Israel: Benny Gantz cere alegeri anticipate, Netanyahu se opune

Criza politică în Israel: Benny Gantz cere alegeri anticipate, Netanyahu se opune

Israelul se confruntă cu o criză politică majoră, în timp ce liderul opoziției, Benny Gantz, solicită alegeri parlamentare anticipate. Gantz, care este și ministru fără portofoliu în Guvernul de uniune națională, a propus ca alegerile să aibă loc în septembrie, la un an după începerea conflictului cu Hamas. Această mișcare este văzută ca o încercare de a reda legitimitatea guvernului în fața cetățenilor și comunității internaționale, dar și de a îndepărta partidele de extremă-dreapta de la putere.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și partidul său, Likud, au respins categoric ideea alegerilor anticipate, argumentând că acestea ar paraliza eforturile de război și ar crea clivaje sociale. Netanyahu, care recent a fost externat din spital după o operație de hernie, insistă ca guvernul să-și continue mandatul până la atingerea obiectivelor războiului, inclusiv invadarea orașului Rafah și eliberarea ostaticilor.

În ciuda opoziției lui Netanyahu, Gantz pare să aibă sprijinul altor figuri politice, inclusiv al liderului partidului Există Viitor (Yesh Atid), Yair Lapid, care pledează pentru un scrutin rapid. De asemenea, un sondaj recent sugerează că 70% din populația israeliană ar fi în favoarea alegerilor anticipate, ceea ce ar putea indica o schimbare de paradigmă în politica israeliană.

În plus, presiunea internațională se intensifică, cu lideri precum senatorul american Chuck Schumer susținând apelul lui Gantz pentru alegeri. Cu o popularitate în scădere și o presiune tot mai mare atât din interiorul țării, cât și din partea aliaților internaționali, rămâne de văzut dacă Netanyahu va putea menține controlul sau dacă Israelul va merge spre alegeri anticipate, care ar putea reconfigura peisajul politic al țării.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;