UE Solicită Reducerea Armamentului Furnizat de SUA către Israel în Contextul Conflictului din Gaza

UE Solicită Reducerea Armamentului Furnizat de SUA către Israel în Contextul Conflictului din Gaza

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell, a lansat un apel către Statele Unite să reconsidere cantitatea de arme livrate Israelului, în lumina numărului crescut de victime civile palestiniene în Fâșia Gaza. Declarațiile lui Borrell vin în contextul în care președintele american, Joe Biden, a etichetat ca „excesivă” riposta israeliană, iar un tribunal olandez a suspendat exporturile de piese pentru avioane de luptă F-35 către Israel.

Borrell a subliniat contradicția dintre declarațiile oficialilor internaționali care critică pierderile de vieți omenești și continuarea sprijinului militar pentru Israel. În cadrul unei conferințe de presă, a criticat direct poziția premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care pare să nu țină cont de apelurile internaționale pentru protejarea civililor. „Netanyahu nu ascultă de nimeni”, a afirmat Borrell, exprimând frustrarea față de lipsa unui răspuns adecvat la situația umanitară gravă din Gaza.

Reacția UE vine în urma unei ofensive militare israeliene care a avut ca rezultat un bilanț tragic de peste 28.000 de morți în Fâșia Gaza, majoritatea fiind civili, conform Ministerului Sănătății controlat de Hamas. În plus, sute de mii de palestinieni sunt acum refugiați în sudul enclavelor, cu perspectiva unei evacuări iminente.

Statele Unite, în calitate de principal furnizor de arme pentru Israel, cu un ajutor militar anual de 3,8 miliarde de dolari, se confruntă acum cu presiuni crescute pentru a-și reconsidera politica de sprijin militar. Aceste evoluții pun sub semnul întrebării viabilitatea unei soluții pașnice și necesitatea unei abordări mai echilibrate în regiune.

În concluzie, Uniunea Europeană îndeamnă la o reevaluare a sprijinului militar acordat de SUA către Israel, cu speranța că o astfel de măsură ar putea contribui la reducerea violenței și la protejarea vieților nevinovate.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;