Premierul Greciei solicită UE acțiuni pentru transparență și reglementare a prețurilor pe piața unică

Premierul Greciei solicită UE acțiuni pentru transparență și reglementare a prețurilor pe piața unică

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a adresat o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cerând "mai multă transparență" pe piața unică și măsuri pentru protejarea consumatorilor în contextul creșterii prețurilor. Solicitarea vine înaintea alegerilor europarlamentare din 9 iunie, cu inflația și puterea de cumpărare fiind în centrul preocupărilor grecilor.

Mitsotakis a subliniat necesitatea unor "măsuri curajoase" pentru a asigura o funcționare eficientă a pieței unice, cu mai multă concurență și transparență. Acesta a evidențiat criza inflaționistă recentă care a redus puterea de cumpărare a cetățenilor europeni și a accentuat puterea asimetrică a multinaționalelor în stabilirea prețurilor. Premierul a propus interzicerea practicilor comerciale neloiale și a politicii multinaționalelor de a comercializa produse identice sau similare sub mărci diferite în diverse țări membre, permițând astfel tarifare diferită.

Creșterea costului de trai și nemulțumirea socială în Grecia au condus la o serie de greve și adunări organizate de sindicate. În aprilie, prețurile la consum au crescut cu 3,1% pe an în Grecia, cu o majorare semnificativă la produsele alimentare de 5,4%, conform serviciului de statistici Elsat. Salariile rămân printre cele mai mici în UE, plasând Grecia pe locul 21, potrivit Eurostat.

Sindicatul funcționarilor (Adedy) a chemat la o grevă de 24 de ore, cerând o creștere de 10% a salariilor, în timp ce Confederația din sectorul privat (GSEE) a declanșat o grevă de 24 de ore în aprilie. Nemulțumirea crescândă și solicitările pentru măsuri decisive sunt un semnal clar că problema prețurilor și a puterii de cumpărare este una dintre prioritățile cetățenilor europeni.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;