Proteste și violențe la Atena: Studenții greci se opun înființării universităților private străine

Proteste și violențe la Atena: Studenții greci se opun înființării universităților private străine

Capitala Greciei, Atena, a fost scena unor proteste violente în ultimele zile, pe fondul nemulțumirii studenților față de planul guvernului de a permite înființarea de filiale ale universităților private străine. În ciuda unei prezențe pașnice timp de săptămâni, tensiunile au escaladat vineri, când studenții au aruncat cu cocktailuri Molotov în polițiști, care au replicat cu gaze lacrimogene.

Confruntările au avut loc înaintea unui vot crucial în Parlamentul elen, unde proiectul de lege privind educația urmează să fie adoptat, având în vedere majoritatea de care dispune guvernul conservator. Premierul Kyriakos Mitsotakis a argumentat că legea va contribui la oprirea exodului studenților greci către instituții de învățământ din străinătate și va alinia Grecia la standardele Uniunii Europene, stimulând concurența în educația superioară.

Cu toate acestea, studenții, sprijiniți de cadrele universitare, se tem că această reformă va submina valoarea diplomelor de la universitățile publice și vor afecta șansele lor de angajare. Ei susțin că reforma nu aduce soluții reale la problemele cu care se confruntă tinerii în Grecia, o țară care încă se recuperează după o criză financiară prelungită.

Proiectul de lege include și o finanțare sporită pentru universitățile de stat, dar acest aspect nu pare să-i liniștească pe protestatari. În paralel, guvernul a adoptat recent și o lege privind căsătoriile între persoane de același sex, parte a unei serii de reforme menite să modernizeze societatea elenă.

În ciuda violențelor și a nemulțumirilor, se așteaptă ca legea să fie adoptată, deschizând calea către o schimbare semnificativă în sistemul de învățământ superior din Grecia.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;