Ucraina Solicită Transferul Activelor Rusești Înghețate și Interoghează UE despre Fondurile Colectate

Ucraina Solicită Transferul Activelor Rusești Înghețate și Interoghează UE despre Fondurile Colectate

Ucraina face apel la Occident să transfere activele rusești înghețate, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, ca răspuns la sancțiunile impuse Rusiei. Premierul ucrainean Denis Şmîhal a subliniat luni necesitatea unui sprijin constant și predictibil din partea aliaților, în contextul în care alegerile din aceste țări ar putea influența asistența acordată Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Într-o perioadă marcată de incertitudini politice și electorale, Ucraina se confruntă cu o diminuare a asistenței militare și financiare, în special din partea SUA și UE. Şmîhal insistă că activele rusești confiscate ar putea reprezenta o sursă fiabilă de finanțare pentru reconstrucția post-conflict a țării.

UE a aprobat deja o finanțare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pentru perioada 2024-2027, dar există obstacole juridice, geopolitice și financiare care complică transferul activelor rusești. Cu toate acestea, UE se pregătește să transfere veniturile generate de aceste active înghețate, cu Belgia estimând că va colecta circa 1,7 miliarde de euro pentru Ucraina în acest an.

În plus, premierul ucrainean a adus în discuție absența fondurilor colectate de Polonia și Comisia Europeană, în valoare de peste 16 miliarde de euro, la două conferințe ale donatorilor din 2022, menționând că Ucraina nu a primit aceste sume și solicitând clarificări.

Această situație subliniază nevoia Ucrainei de suport financiar și de claritate în privința fondurilor promise, în timp ce se confruntă cu provocările războiului în curs cu Rusia.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;