Suedia intensifică sprijinul pentru Ucraina cu un nou pachet de ajutor militar şi energetic

Suedia intensifică sprijinul pentru Ucraina cu un nou pachet de ajutor militar şi energetic

Guvernul suedez a anunţat recent un ajutor militar semnificativ destinat Ucrainei, în valoare de 13,3 miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro), reprezentând cel mai mare pachet de asistenţă oferit de Suedia până în prezent. Acest nou pachet include avioane de recunoaştere şi control radar ASC 890, întregul stoc suedez de vehicule de luptă de infanterie Pansarbandvagn 302, precum şi rachete antiaeriene şi materiale pentru întreţinerea echipamentelor militare.

Pe lângă ajutorul militar, Suedia va oferi Ucrainei asistenţă financiară, resurse de comunicaţii prin satelit şi sprijin în cercetarea în domeniul apărării. De asemenea, guvernul suedez a pus la dispoziţie un nou pachet de ajutor în domeniul energiei, în valoare de 615 milioane de coroane (58,2 milioane de dolari), pentru a susţine aprovizionarea energetică a Ucrainei.

Planurile de a trimite avioane de luptă Gripen au fost suspendate temporar la solicitarea partenerilor internaţionali, prioritatea fiind în prezent dotarea Ucrainei cu aeronave F-16. Totuşi, Suedia a confirmat un angajament pe termen lung, anunţând un plan de ajutor civil şi militar multianual pentru Ucraina, în valoare de 75 de miliarde de coroane (7,1 miliarde de dolari) pentru perioada 2024-2026, cu scopul de a susţine Kievul "atât cât timp este necesar".

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;