Specialiști avertizează despre perioadele de răcire climatică din Holocen și efectele erupțiilor vulcanice

Specialiști avertizează despre perioadele de răcire climatică din Holocen și efectele erupțiilor vulcanice

Un studiu recent publicat în revista Nature Communications Earth & Environment contestă ideea că Holocenul, o eră geologică începută acum aproximativ 12.000 de ani, a fost o perioadă de stabilitate climatică. Cercetători din Norvegia, Germania și Elveția au identificat 11 episoade de răcire accentuată a climei în ultimii 8.000 de ani, demontând astfel mitul unei ere geologice lipsite de oscilații climatice majore.

Aceste oscilații au fost asociate cu erupții vulcanice puternice care au avut un impact semnificativ asupra climei. De exemplu, acumulările de gheață la poli sau în formațiunile glaciare continentale au reflectat energia solară, ducând la scăderi de temperatură. Chiar dacă aceste schimbări nu au fost la fel de drastice ca cele din ultima perioadă glaciară, scăderile de temperatură au fost semnificative, uneori cu până la 2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Studiul a utilizat un nou catalog al variabilității energiei solare și date recente despre influența vulcanilor asupra climei pentru a corecta înțelegerea climatică a Holocenului. Cercetările nu au identificat episoade comparabile de încălzire globală în acest interval, cu excepția perioadei actuale, sugerând că episoadele de încălzire din Antichitate sau Evul Mediu au fost doar fenomene regionale.

Prin acest studiu, autorii își propun să atragă atenția asupra schimbărilor climatice din prezent și asupra faptului că modificări aparent minore pot avea consecințe majore asupra climei globale. Subliniază, de asemenea, că emisiile umane de dioxid de carbon sunt cu mult mai mari decât cele produse de activitatea vulcanică, cu efecte vizibile în schimbările climatice actuale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;