Slovacia se opune noii reforme a migraţiei UE, alături de Polonia şi Ungaria

Slovacia se opune noii reforme a migraţiei UE, alături de Polonia şi Ungaria

Slovacia, prin vocea premierului Robert Fico, a anunţat ferm opoziţia sa faţă de implementarea noului sistem pentru migraţie propus de Uniunea Europeană, denumindu-l un "dictat" şi nu un act de solidaritate. Această poziţie vine în contextul în care Parlamentul European a aprobat recent un pact pentru migraţie care vizează accelerarea procedurilor de securitate şi de acordare a azilului, precum şi o creştere a numărului de returnări ale migranţilor către ţările de origine.

Reforma, care a fost subiectul a opt ani de dispute între statele membre UE, încearcă să echilibreze drepturile şi obligaţiile ţărilor de sosire ale migranţilor, precum Italia, cu cele ale destinaţiilor finale preferate, ca Germania. Ţările care optează să nu primească migranţi vor trebui să contribuie cu aproximativ 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, ca ajutor pentru statele din prima linie.

Pe lângă Slovacia, Polonia şi Ungaria s-au pronunţat deja împotriva acestui sistem, considerându-l inaplicabil şi sortit eşecului. Cu toate acestea, voturile acestor trei ţări nu sunt suficiente pentru a bloca adoptarea pactului la nivelul Consiliului European. Încălcarea legislaţiei UE de către statele membre poate duce la acţiuni în justiţie din partea Comisiei Europene şi la posibile sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie.

Uniunea Europeană, cu o populaţie de 450 de milioane de locuitori, se luptă să gestioneze imigraţia ilegală încă din 2015, când peste un milion de migranţi, majoritatea refugiaţi sirieni, au traversat Marea Mediterană. În prezent, numărul de migranţi care intră în UE a scăzut considerabil, conform datelor ONU, la mai puţin de 48.000 în acest an.

Această nouă reformă a migraţiei este un subiect fierbinte înaintea alegerilor europarlamentare şi este aşteptată să întâmpine rezistenţă în cadrul votului ţărilor europene, care ar putea avea loc în luna mai. Cu toate acestea, data finală pentru vot nu a fost încă stabilită.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;