Republica Moldova Își Reafirmă Poziția: Solicită Retragerea Trupelor Rusești din Transnistria

Republica Moldova Își Reafirmă Poziția: Solicită Retragerea Trupelor Rusești din Transnistria

Republica Moldova continuă să își exprime preocupările privind prezența militară a Rusiei în regiunea separatistă Transnistria, cerând retragerea forțelor ruse în cadrul unei recente sesiuni la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Ministrul de externe, Mihai Popşoi, a condamnat acțiunile Rusiei ca fiind o încălcare flagrantă a neutralității țării sale, care persistă de peste trei decenii.

Popşoi a subliniat că prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești în Transnistria constituie o sursă majoră de îngrijorare și a catalogat drept cinică preocuparea exprimată de Rusia față de statutul de neutralitate al Moldovei. În plus, ministrul a reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în conformitate cu granițele internațional recunoscute.

În discursul său, Popşoi a evidențiat și încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană, cerând soluții pentru tragerea la răspundere a Rusiei, în ciuda excluderii acesteia din Consiliul Europei. A menționat condamnările la închisoare pentru extremism ale activiștilor locali și responsabilitatea penală aplicată celor care caută justiție în instanțele internaționale, subliniind hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care găsesc Rusia responsabilă pentru încălcările drepturilor omului în regiune.

Republica Moldova și-a exprimat poziția în contextul unui trecut tulbure, în care forțele ruse au fost desfășurate în Transnistria de la începutul anilor '90, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Soldații ruși au participat la o operațiune de menținere a păcii în urma unui acord de pace semnat în 1992, care a pus capăt conflictului armat dintre Chișinău și Transnistria.

Această cerere vine într-un moment în care tensiunile regionale sunt intensificate de conflictul din Ucraina, subliniind importanța unei abordări internaționale coordonate pentru menținerea păcii și securității în Europa de Est.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;