Tensiuni între Moscova și Chișinău: Acuzații de discriminare și atitudini antisemite din partea Rusiei

Tensiuni între Moscova și Chișinău: Acuzații de discriminare și atitudini antisemite din partea Rusiei

În cadrul unui recent briefing de presă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a adresat critici severe autorităților din Republica Moldova, acuzându-le de discriminare și atitudini antisemite. Zaharova a evidențiat o serie de acțiuni ale Chișinăului, precum ridicarea unui monument în onoarea poetului român Octavian Goga și redenumirea unei străzi după acesta, fapte care, conform Moscovei, reflectă o complicitate cu autoritățile române și o aservire a intereselor occidentale.

Discursul purtătoarei de cuvânt a venit ca o reacție la mișcările politice și sociale din Republica Moldova, inclusiv la aderarea la sancțiunile UE împotriva companiei rusești de exploatare a diamantelor, Alrosa. Zaharova a avertizat că Rusia nu va ignora aceste acțiuni și a subliniat că poporul moldovean nu crede în presupusa "amenințare rusă", considerând-o o "farsă tragică".

De asemenea, Rusia își exprimă îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi o discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă și o promovare a unei agende LGBT în contradicție cu valorile tradiționale ale majorității cetățenilor moldoveni. Zaharova a îndemnat autoritățile de la Chișinău să asculte vocea poporului și să nu se îndepărteze de legăturile cu Rusia.

În încheiere, Maria Zaharova a făcut o aluzie ironică la schimbarea denumirii limbii oficiale din "limba moldovenească" în "limba română" în documentele oficiale ale Republicii Moldova, exprimând speranța ca poporul moldovean să nu fie redenumit "popor român".

Această poziție a Rusiei evidențiază tensiunile continue între Moscova și Chișinău, în contextul în care Republica Moldova își consolidează orientarea pro-europeană și relațiile cu România, în timp ce Rusia încearcă să-și mențină influența în regiune.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;