Rusia intensifică tensiunile globale cu exerciții nucleare tactice ordonate de Putin

Rusia intensifică tensiunile globale cu exerciții nucleare tactice ordonate de Putin

Într-un climat de tensiuni crescânde între Rusia și Occident, președintele Vladimir Putin a ordonat desfășurarea unor exerciții militare care implică antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Această decizie vine ca un răspuns direct la ceea ce Kremlinul consideră a fi "declarații provocatoare și amenințări" din partea oficialilor occidentali.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, exercițiile militare vor testa pregătirea forțelor nucleare nestrategice pentru îndeplinirea misiunilor de luptă, iar aceste manevre vor implica unități de rachete din Districtul Militar Sud și forțe navale. Exercițiile sunt menite să asigure integritatea teritorială și suveranitatea Rusiei și vor avea loc "în viitorul apropiat".

Această mișcare a Rusiei survine în contextul unor declarații recente din partea Poloniei, care și-a exprimat dorința de a găzdui arme nucleare pe teritoriul său, în lumina militarizării de către Rusia a enclavelor Kaliningrad și Belarus și a conflictului în curs din Ucraina. În plus, liderul rus a amenințat voalat cu folosirea armei nucleare în mai multe ocazii de-a lungul războiului din Ucraina.

Occidentul, inclusiv Statele Unite și aliații săi, a condamnat aceste amenințări și a reiterat că nu au observat schimbări în postura nucleară a Rusiei. În același timp, Ucraina vede aceste amenințări ca o încercare de a descuraja Occidentul de a sprijini eforturile militare ucrainene.

Aceste exerciții nucleare tactice ale Rusiei marchează cea mai gravă deteriorare a relațiilor dintre Moscova și capitalele occidentale de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, și ridică preocupări serioase cu privire la stabilitatea securității globale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;