Slovacia se opune aderării Ucrainei la NATO, invocând riscul unui conflict major

Slovacia se opune aderării Ucrainei la NATO, invocând riscul unui conflict major

Slovacia, prin vocea premierului său, Robert Fico, a exprimat sâmbătă o poziție fermă împotriva aderării Ucrainei la NATO, argumentând că acest pas ar putea constitui "baza unui Al Treilea Război Mondial". Într-o declarație făcută la postul public de radio RTVS, Fico a anunțat că țara sa va folosi dreptul de veto pentru a bloca orice încercare a Ucrainei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.

Această poziție surprinzătoare vine în contextul în care Slovacia a fost un susținător constant al Ucrainei în fața agresiunii rusești, începând cu invazia din februarie 2022. Cu toate acestea, de la preluarea guvernării de către Fico în octombrie anul trecut, Slovacia a oprit furnizarea de armament către Ucraina, concentrându-se pe ajutorul umanitar și logistic, cum ar fi sisteme de deminare și generatoare diesel.

În pofida opoziției față de aderarea la NATO, premierul slovac a subliniat că Slovacia rămâne deschisă aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să îndeplinească aceleași criterii ca și alte țări candidate. În timp ce criticile interne îl descriu pe Fico ca fiind "pro-rus", acesta insistă că Slovacia va continua să permită companiilor de apărare să vândă arme, chiar dacă guvernul nu va mai furniza direct armament din stocurile sale.

Premierul Fico va vizita Ucraina pentru a întâlni omologul său, Denîs Şmîhal, și pentru a prezenta un nou pachet de ajutor, dar și pentru a clarifica diferențele dintre pozițiile celor două țări. Nu sunt planificate conferințe de presă comune după întâlnirea dintre cei doi lideri.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;