Sentință grea pentru complicele atacului terorist de la Strasbourg din 2018

Sentință grea pentru complicele atacului terorist de la Strasbourg din 2018

Audrey Mondjehi a primit o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru rolul său în obținerea armei folosite în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Strasbourg din 2018, soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea altor 11. Condamnarea lui Mondjehi marchează finalul unui proces îndelungat și tensionat, care a culminat cu sentințele pronunțate la Curtea Tribunalului din Paris pe 29 februarie.

În timpul procesului, s-a evidențiat că Mondjehi și Cherif Chekatt, autorul atacului, au fost colegi de celulă în închisoare. Alți doi complici au primit, de asemenea, sentințe de închisoare, în timp ce un al patrulea a fost achitat. În ciuda gravității faptelor, Mondjehi nu a fost condamnat pentru terorism, instanța concluzionând că acesta nu era conștient de intențiile lui Chekatt.

Evenimentele tragice din 11 decembrie 2018 au zguduit comunitatea din Strasbourg, când Chekatt, înarmat cu un cuțit și o armă de foc, a atacat vizitatorii târgului, strigând „Allahu Akbar”. După 48 de ore de căutări intense, atacatorul a fost împușcat mortal de poliția franceză. Deși Statul Islamic a revendicat atacul, autoritățile franceze, reprezentate de ministrul de Interne de la acea timp, Christophe Castaner, au pus sub semnul întrebării autenticitatea acestei revendicări.

În timpul procesului, Mondjehi și-a exprimat remușcările: „Mă gândesc profund și simt multă tristețe pentru toate victimele. Voi regreta toată viața ceea ce s-a întâmplat. Nu aș fi crezut niciodată că el ar fi făcut asta, n-am crezut niciodată că el a fost radicalizat,” conform declarațiilor sale pentru AFP.

Sentința impusă lui Mondjehi subliniază seriozitatea cu care Franța abordează lupta împotriva terorismului și a complicității la astfel de acte, chiar și în absența intenției directe de a comite acte teroriste. Acest caz reprezintă un „moment cheie” pentru familiile victimelor, așa cum a descris avocatul lor, Arnaud Friedrich.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;