România în fața unui proces major: Pfizer solicită compensații pentru vaccinurile anti-COVID-19 neutilizate

România în fața unui proces major: Pfizer solicită compensații pentru vaccinurile anti-COVID-19 neutilizate

România se confruntă cu un proces judiciar de anvergură intentat de gigantul farmaceutic Pfizer, împreună cu BioNTech, în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Ministerul Finanțelor a comunicat recent că a fost stabilit un calendar procedural pentru acest caz, care va include mai multe etape de depunere a documentelor și audieri, începând cu 20 iunie 2024.

La baza litigiului se află acuzația că România a încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția vaccinurilor, renunțând la cele 28,9 milioane de doze comandate în timpul pandemiei, ceea ce a determinat companiile farmaceutice să ceară compensații în valoare de 564,3 milioane de euro.

În paralel cu procesul de la Bruxelles, în România, DNA investighează achiziția unui număr excesiv de doze de vaccin în perioada ianuarie-mai 2021, sub administrația fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, care ar fi prejudiciat bugetul statului cu sume considerabile.

Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă, a precizat că reprezentarea juridică în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles va fi asigurată de asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA, selectată printr-o procedură transparentă și pe baza criteriilor economice.

Cazul este urmărit cu atenție atât în România, cât și la nivel internațional, având în vedere implicațiile sale asupra modului în care contractele de achiziție publică sunt respectate și gestionate în situații de criză. Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări în acest proces important.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;