ANAF Impune Sechestru pe Acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană

ANAF Impune Sechestru pe Acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană

Într-un context economic tensionat, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat o măsură drastică împotriva companiei canadiene Gabriel Resources, punând sechestru asigurător pe acțiunile acesteia la Roșia Montană Gold Corporation. Acest demers vine în urma unui proces pierdut de compania canadiană la Washington, unde România a obținut o victorie semnificativă, evitând plata unor despăgubiri majore și impunând în schimb rambursarea cheltuielilor de judecată.

Pe data de 29 martie 2024, ANAF Alba a decis să înghețe participația de 80,6858% pe care Gabriel Resources o deține în cadrul proiectului Roșia Montană, potrivit informațiilor obținute de Economica.net și verificate în platforma Termene.ro. Această acțiune vine ca urmare a nevoii de a asigura recuperarea sumei de 9,5 milioane de euro, reprezentând cheltuielile de judecată ale statului român.

Situația financiară a companiei Gabriel Resources este precară, având în conturi doar 1,5 milioane de dolari, sumă care se preconizează că se va epuiza până la sfârșitul lunii mai. Compania a anunțat că se află în discuții cu investitorii actuali și potențiali pentru a obține finanțare suplimentară, însă există un risc semnificativ de a nu reuși să strângă fondurile necesare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra continuității activității.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a comentat situația, exprimându-se în termeni pozitivi despre acțiunea ANAF, indicând că instituția „își face datoria” în conformitate cu procedurile legale, după câștigarea procesului la Tribunalul de Arbitraj din Washington.

Decizia de a impune sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources are un impact semnificativ nu doar asupra companiei în sine, ci și asupra mediului de afaceri și al percepției investitorilor străini față de climatul economic din România. Este o măsură care evidențiază seriozitatea cu care autoritățile române își urmăresc interesele și aplică deciziile judecătorești internaționale.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;