Capturarea lui Paul de România în Malta: Finalul unei fugi de aproape patru ani

Capturarea lui Paul de România în Malta: Finalul unei fugi de aproape patru ani

Într-un final dramatic al unei fugi care a durat aproape patru ani, Paul de România, autointitulatul prinț și condamnat pentru corupție, a fost prins de autoritățile din Malta. Într-un resort de lux, unde se bucura de soare alături de soția sa Lia, Paul a fost surprins de polițiști și reținut, moment ce marchează o întorsătură într-un caz care a captivat atenția publicului.

Paul de România, cunoscut și sub numele de Paul Philippe, a fost condamnat în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru trafic de influențe, blanqueo de capital (spălare de bani) și mită, într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a Fermei regale de la Băneasa, o afacere care a cauzat un prejudiciu statului român estimat la 145 de milioane de euro. Printre cei condamnați în acest caz se numără și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Beny Steinmetz.

În ciuda condamnării, Paul a reușit să fugă în Franța, unde a stat ascuns până când justiția franceză a refuzat să îl extrădeze în România din cauza unui viciu de procedură – unul dintre judecătorii din completul de judecată nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție. În consecință, un mandat european de arestare a rămas activ, ceea ce a dus la colaborarea între polițiștii români și cei din Malta pentru a-l captura.

Paul Philippe, care deține cetățenie franceză, britanică și română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, decedat în 2017. Prinderea lui în Malta reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a aduce în fața justiției persoanele condamnate pentru corupție și alte infracțiuni grave.

Următoarele etape includ prezentarea lui Paul procurorului pentru reținere și demararea formalităților pentru extrădarea sa în România, un proces care poate dura până la șase luni. Cu toate acestea, capturarea sa reprezintă un semnal clar că nimeni nu este mai presus de lege și că justiția își va urma cursul, indiferent de statutul sau resursele pe care le poate avea o persoană.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;