Programul Rabla 2024: Start pe 19 Martie cu Prime Majorate și Ecotichete Reduse

Programul Rabla 2024: Start pe 19 Martie cu Prime Majorate și Ecotichete Reduse

Programul Rabla, destinat încurajării achiziționării de vehicule noi și ecologice, își deschide porțile în data de 19 martie 2024. Anunțul făcut de președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, vine cu vești mixte pentru potențialii beneficiari. Pe de o parte, cei interesați de achiziția unui autovehicul pur electric vor beneficia de o primă de casare substanțială, în timp ce ecotichetele pentru aceeași categorie de vehicule vor fi reduse la jumătate comparativ cu anul precedent.

Într-o conferință de presă la Târgoviște, Neculaescu a detaliat modificările aduse programului pentru anul viitor. Astfel, suma maximă oferită ca stimulent pentru achiziționarea de mașini electrice ajunge la 120.000 de lei, o creștere semnificativă menită să stimuleze tranziția către o mobilitate sustenabilă.

În schimb, ecotichetul pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric a fost redus la 25.500 de lei, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare. În 2023, valoarea acestuia era de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și 54.000 de lei pentru două.

Pentru vehiculele cu motor cu combustie internă, programul Rabla continuă să ofere un tichet în valoare de 7.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi, cu o majorare la 10.000 de lei pentru două vehicule uzate.

Bugetul AFM pentru 2024 este stabilit la 9,3 miliarde de lei, dintre care un miliard de lei este alocat Programului „Rabla Plus". Valorile maxime accesibile în cadrul programului sunt de 3.200€ (16.000 lei) pentru vehicule hibride, 5.100€ (25.500 lei) pentru pur-electrice și 2.600€ (13.000 lei) pentru hibride plug-in.

Președintele AFM a subliniat importanța acestor inițiative, menționând semnarea contractelor de finanțare pentru stații de încărcare electrice și piste de biciclete în mai multe localități dâmbovițene, demonstrând angajamentul AFM pentru dezvoltarea infrastructurii ecologice.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;