Polonia deblochează fondurile europene după reforme democratice sub conducerea lui Tusk

Polonia deblochează fondurile europene după reforme democratice sub conducerea lui Tusk

După o perioadă de tensiuni și reforme controversate, Polonia a început să primească primele miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), semn că relațiile cu Uniunea Europeană (UE) sunt pe cale de îmbunătățire. Acesta este un moment crucial pentru Polonia, care a fost sub lupa UE din cauza acțiunilor fostului guvern conservator, acuzat de încălcarea principiilor statului de drept.

Sub noua conducere a lui Donald Tusk, guvernul polonez a luat măsuri decisive pentru a restabili independența sistemului judiciar și pentru a respecta valorile democratice europene. Aceste schimbări au fost răsplătite cu deblocarea a 6,3 miliarde de euro, o parte din fondurile totale de 59,8 miliarde de euro destinate Poloniei pentru redresare post-pandemie și susținerea tranziției verzi.

Într-un plan de acțiune prezentat Comisiei Europene, guvernul lui Tusk a recunoscut întâietatea dreptului UE și a promis să revizuiască alcătuirea Curții Constituționale și să separe Procuratura de Ministerul Justiției. Aceste angajamente au fost suficiente pentru ca UE să deblocheze fondurile, marcând un nou început în relația Poloniei cu instituțiile europene.

Cu toate acestea, Polonia se confruntă acum cu provocarea de a folosi eficient aceste fonduri într-un interval de timp limitat, având în vedere că programul NextGenerationEU este aplicabil până în 2026. Este esențial ca Polonia să implementeze proiectele din PNRR și să cheltuiască fondurile aferente pentru a beneficia pe deplin de acest program.

Ministra poloneză pentru fonduri și politici regionale, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a evidențiat importanța valorilor UE, declarând că „UE nu înseamnă doar bani”. Astfel, Polonia pare să fie pe drumul cel bun, îmbrățișând principiile democrației, oportunităților egale, statului de drept și libertăților civile.

În concluzie, schimbările democratice din Polonia au deschis calea pentru accesarea fondurilor europene, un pas important pentru consolidarea statului de drept și pentru dezvoltarea economică a țării în contextul relansării post-pandemice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;