Podul Peste Tisa: O Nouă Legătură între România și Ucraina
Guvernul României a făcut un pas important spre îmbunătățirea legăturilor transfrontaliere cu Ucraina prin adoptarea unei hotărâri pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa. Această decizie vine nu doar ca o soluție la necesitățile de infrastructură, dar și ca un răspuns la tragediile umane înregistrate în încercările de trecere ilegală a frontierei.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că podul, cu capătul românesc în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei, va contribui la dezvoltarea regională și la fluidizarea traficului. În plus, se preconizează că noua construcție va crește siguranța utilizatorilor și va reduce timpul de parcurs între cele două țări.
Contractul de execuție a lucrărilor pe partea română a fost deja semnat, cu termen de finalizare în noiembrie 2024. Este de așteptat ca lucrările să înceapă în curând și pe partea ucraineană, în urma semnării acordului bilateral la Kiev, la data de 18 octombrie 2023.
Citește și:
Autocar în flăcări pe Podul Brăila și anunțul CNAIR privind refacerea asfaltului
Probleme Recurente pentru "Golden Gate de România" și Blocada Podului Golden Gate din San Francisco
Progrese în Infrastructura Rutieră: Lotul 3 A0 București Sud și Varianta Ocolitoare Târgu Jiu
Un aspect tragic ce subliniază importanța acestui proiect este numărul de ucraineni care și-au pierdut viața încercând să treacă granița spre România pe râul Tisa, în contextul conflictului cu Rusia. Potrivit serviciului de frontieră ucrainean, aproape 30 de ucraineni au decedat încercând să treacă ilegal frontierele, dintre care 24 în încercarea de a ajunge în România.
Construcția podului peste Tisa reprezintă nu doar un proiect de infrastructură, ci și un pas spre consolidarea relațiilor bilaterale și un efort de a preveni astfel de tragedii în viitor.