Plata în Rate a Polițelor RCA și Alte Măsuri de Protecție Pentru Asigurați – Noile Propuneri ale ASF

Plata în Rate a Polițelor RCA și Alte Măsuri de Protecție Pentru Asigurați – Noile Propuneri ale ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut publice noi măsuri menite să sprijine și să protejeze asigurații RCA, în urma discuțiilor cu reprezentanții transportatorilor și ai companiilor de asigurări. Printre cele mai importante schimbări se numără posibilitatea de a plăti polițele RCA în rate și introducerea unei noi formule de calcul pentru primele de asigurare destinată categoriilor cu risc ridicat.

O atenție specială este acordată proprietarilor de vehicule grele, cu o masă maximă autorizată de peste 16 tone. Pentru aceștia, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a început deja să emită oferte bazate pe noua formulă de calcul recomandată. Acest pas reprezintă unul dintre eforturile ASF de a asigura echitate și transparență în stabilirea primelor de asigurare.

Proiectul de lege care transpune prevederile Directivei 2021/2118/CE include, de asemenea, măsuri precum suspendarea efectelor contractului RCA, implementarea certificatului de daunalitate și monitorizarea electronică a valabilității RCA prin intermediul camerelor de supraveghere din trafic. Aceste schimbări sunt așteptate să treacă prin procesul legislativ necesar, având ca scop final protejarea consumatorilor.

ASF își continuă misiunea de a stabili o piață RCA mai stabilă și mai echitabilă, prin identificarea și implementarea de măsuri pe termen mediu și lung. Revizuirea Normei nr. 20/2017 este deja în curs, cu un termen estimativ de 30 de zile pentru elaborare după publicarea proiectului de lege, urmând ca implementarea să se facă într-o lună de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

Aceste modificări sunt așteptate să aducă un suflu nou pe piața asigurărilor auto din România, oferind asiguraților mai multe opțiuni și flexibilitate, precum și o protecție îmbunătățită.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;