Nereguli grave la Casa Unirea: Facturi neîncasate și predominanța produselor din import

Nereguli grave la Casa Unirea: Facturi neîncasate și predominanța produselor din import

Recentele controale efectuate de Direcția de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea” au scos la iveală o serie de nereguli îngrijorătoare care afectează atât imaginea cât și performanța financiară a societății. Situația de la Casa Unirea, o entitate înființată cu scopul de a valorifica producția agricolă națională, arată un tablou sumbru: facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei și o predominanță a produselor din import în detrimentul celor autohtone.

Controlul, desfășurat între 13 decembrie 2023 și 31 ianuarie 2024, a evidențiat că din totalul mărfurilor facturate de Casa Unirea în 2023, doar o fracțiune a fost încasată până la data de 10 ianuarie 2024. Mai mult decât atât, peste 95% din sumele neîncasate provin de la 14 societăți comerciale partenere, iar termenele scadente ale facturilor au depășit în unele cazuri 100 de zile.

În ceea ce privește produsele comercializate, raportul de control al MADR indică o preferință clară pentru mărci internaționale, cu o proporție nesemnificativă de produse achiziționate de la fermierii sau producătorii români. Această practică se îndepărtează de obiectivul inițial al societății, care era acela de a sprijini vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în România.

De asemenea, s-a constatat că directorul general al societății, Mariana Cotoi, a retras instrumentele de plată depuse în bancă pentru recuperarea sumelor restante, acționând astfel împotriva intereselor societății. În urma acestor constatări, Consiliul de Administrație a decis revocarea din funcție a directorului general și numirea unei noi persoane în această poziție.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a exprimat preocupare față de situația descoperită și a promis măsuri drastice în cazul în care se confirmă neregulile. În ciuda acestor dificultăți, Casa Unirea a înregistrat în anul 2022 primul an cu profit după pierderi substanțiale în anii anteriori, ceea ce arată că există potențial pentru redresare.

Rezultatele anchetei au fost transmise instituțiilor abilitate pentru a determina dacă faptele constatate constituie infracțiuni și pentru a analiza impactul fiscal al acestora. Este evident că pentru viitorul societății Casa Unirea sunt necesare schimbări majore și o reevaluare a strategiei de business, cu un accent puternic pe sprijinirea producătorilor români și pe transparența financiară.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;