ONU semnalează dificultăți majore în distribuția alimentelor în Fâșia Gaza

ONU semnalează dificultăți majore în distribuția alimentelor în Fâșia Gaza

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat acuzații grave la adresa Israelului, susținând că acesta blochează în mod disproporționat transportul de alimente către Fâșia Gaza, o regiune aflată sub amenințarea foametei. Conform declarațiilor făcute de Jens Laerke, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) la Geneva, convoaiele de alimente sunt de trei ori mai susceptibile de a fi refuzate accesul în comparație cu alte misiuni umanitare.

Această situație este cu atât mai alarmantă cu cât, potrivit ONU, aproximativ 70% din populația din nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu condiții critice de viață, similare cu cele ale unei foamete. Cu toate acestea, COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării care gestionează afacerile civile palestiniene, a comunicat recent că a permis accesul a 741 de camioane cu ajutoare în ultimele două zile, dintre care doar 267 au fost distribuite de agențiile ONU, și doar 146 dintre acestea transportau alimente.

Laerke a subliniat că comparațiile făcute de COGAT sunt nerealiste și lipsite de sens, având în vedere că multe dintre camioanele verificate sunt doar pe jumătate pline, o condiție impusă de Israel, iar întârzierile în distribuție nu sunt luate în calcul. Aceste întârzieri sunt adesea rezultatul orarului limitat de funcționare al punctelor de trecere și a cerințelor Israelului de separare a șoferilor și camioanelor egiptene de cele palestiniene.

Situația din Fâșia Gaza rămâne critică, iar comunitatea internațională exercită presiuni asupra Israelului pentru a facilita un ajutor umanitar mai consistent în regiune, care să aline suferința populației afectate de război și să prevină o criză umanitară de proporții.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;