Oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei Suspendat și Trimis pe Front După Tentativa de Mobilizare a unui Jurnalist

Oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei Suspendat și Trimis pe Front După Tentativa de Mobilizare a unui Jurnalist

Într-un gest neobișnuit de răspuns la presiunea mediatică, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a suspendat unul dintre cei mai înalți oficiali ai săi, Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică, urmând ca acesta să fie trimis pe front. Măsura vine ca urmare a unor acuzații grave, care sugerează că Vitiuk a încercat să mobilizeze un jurnalist ca răzbunare pentru o investigație ce l-a avut în centrul atenției.

Scandalul a izbucnit după ce Slidstvo.Info, o publicație de investigație, a dezvăluit că soția lui Vitiuk ar fi achiziționat un apartament de lux la un preț semnificativ sub cel al pieței, după ce Vitiuk a fost numit în funcție. În plus, jurnalistul care a condus ancheta, Evhenii Shulhat, a fost vizat de ofițerii de mobilizare, într-un incident care a ridicat semne de întrebare cu privire la libertatea presei și abuzurile de putere în cadrul SSU.

În urma acestor evenimente, șeful SSU, Vasîl Maliuk, a luat decizia de a-l suspenda pe Vitiuk și de a-l trimite pe front, în timp ce o anchetă este în curs de desfășurare. SSU a exprimat respectul său față de mass-media și jurnaliști, subliniind importanța muncii lor în contextul agresiunii rusești.

Parchetul General a anunțat, de asemenea, deschiderea unei anchete penale privind posibilul abuz în funcție și obstrucționarea activităților profesionale ale unui jurnalist. Acest caz nu este singular, cu alte publicații de investigație, precum Bihus.Info, raportând supravegheri ilegale și presiuni din partea SSU.

În aceste vremuri tulburi, când Ucraina se confruntă cu provocările războiului cu Rusia, astfel de incidente pun în lumină lupta internă pentru integritate și transparență în instituțiile statului.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;