La Zece Ani de la Anexarea Crimeei, Serghei Lavrov Declară "Problema Afilierii este Închisă"

La Zece Ani de la Anexarea Crimeei, Serghei Lavrov Declară "Problema Afilierii este Închisă"

La un deceniu de la controversata anexare a peninsulei Crimeea de către Rusia, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut declarații categorice cu privire la statutul regiunii. Într-un discurs video care marchează acest moment, Lavrov a subliniat că „problema afilierii Crimeei şi a Sevastopolului este închisă pentru totdeauna”, considerând peninsula ca fiind „parte integrantă a Rusiei”.

Acest eveniment vine la zece ani după referendumul controversat din 16 martie 2014, în care majoritatea cetăţenilor din Crimeea şi Sevastopol au votat în favoarea așa-zisei reunificări cu Rusia, un proces ce a fost condamnat de comunitatea internațională și considerat ilegal. La 18 martie 2014, președintele Vladimir Putin a semnat tratatul de aderare a Crimeei şi Sevastopolului la Federația Rusă, un act ce a stârnit tensiuni internaționale și a fost considerat o încălcare a suveranității Ucrainei.

Lavrov a menționat că în ultimii ani, sub administrația rusească, multe dintre problemele moştenite de la Ucraina au fost rezolvate, oferind locuitorilor din Crimeea „perspective clare de dezvoltare ulterioară” și motiv de „încredere şi optimism” pentru viitor. El a felicitat rezidenții peninsulei pentru „deceniul reunificării istorice cu Rusia” și le-a urat „sănătate, bunăstare, prosperitate”.

Republica Crimeea, situată în Peninsula Crimeea, este înconjurată de Marea Neagră şi Marea Azov, având capitala la Simferopol. Constituția adoptată la 11 aprilie 2014 a stabilit cele trei limbi oficiale ale Crimeei: rusă, ucraineană și tătară crimeeană. Ziua de 18 martie este sărbătorită în Rusia ca Ziua reunificării Crimeei cu Rusia, iar președintele Putin este așteptat să participe la evenimente publice pentru a marca această aniversare.

Cu toate acestea, comunitatea internațională continuă să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia și susține integritatea teritorială a Ucrainei. Tensiunile rămân ridicate în regiune, iar situația din Crimeea continuă să fie un punct fierbinte pe agenda politică internațională.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;