Michelle O'Neill, Prim-ministru al Irlandei de Nord, Susține Referendum pentru Unificarea Insulei în Următorul Deceniu

Michelle O'Neill, Prim-ministru al Irlandei de Nord, Susține Referendum pentru Unificarea Insulei în Următorul Deceniu

Michelle O'Neill, lidera partidului Sinn Fein și proaspăt numită prim-ministru al Irlandei de Nord, a lansat o declarație istorică privind posibilitatea unui referendum pentru unificarea Irlandei în următorii zece ani. Această mișcare vine după o perioadă de doi ani de impas politic la Belfast și marchează un moment semnificativ în politica nord-irlandeză.

O'Neill, în vârstă de 47 de ani, este prima politiciană favorabilă unificării Irlandei care ocupă această poziție de conducere. Într-un interviu acordat Sky News, ea a subliniat schimbările în curs de desfășurare pe insulă și a vorbit despre posibilitatea colaborării între republicani și unioniști, care sunt atașați menținerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit. Această colaborare ar urmări să îmbunătățească serviciile publice și să permită urmărirea aspirațiilor legitime ale ambelor părți.

Întrebarea privind un potențial referendum a primit un răspuns afirmativ din partea lui O'Neill, care a exprimat încrederea că următorul deceniu aduce cu sine oportunități semnificative pentru Irlanda de Nord. Cu toate acestea, guvernul britanic nu împărtășește aceeași viziune, considerând că nu există o perspectivă realistă pentru un astfel de referendum și susținând că viitorul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit este asigurat pentru decenii.

Contextul politic actual este complex, având în vedere că Partidul Democratic Unionist (DUP) a boicotat activitățile instituțiilor guvernamentale după alegerile din mai 2022, ceea ce a generat o criză ce a amenințat Acordul din Vinerea Mare din 1998. Totuși, recent, DUP a revenit la guvernare și a încheiat un acord cu guvernul britanic, deși există încă divergențe în rândul unioniștilor.

Protocolul nord-irlandez, negociat odată cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, menține provincia Irlanda de Nord în interiorul pieței unice europene, evitând astfel reintroducerea unei frontiere fizice cu Republica Irlanda. Controalele vamale necesare sunt efectuate în porturile nord-irlandeze pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Această evoluție politică subliniază tensiunile și speranțele care coexistă în Irlanda de Nord și ar putea redefini viitorul relațiilor dintre cele două părți ale insulei, într-un context post-Brexit tot mai complicat.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;