Iași: Luna Sculptorilor Români aduce în premieră desene și fotografii ale lui Brâncuși

Iași: Luna Sculptorilor Români aduce în premieră desene și fotografii ale lui Brâncuși

Iași devine în februarie gazda unui eveniment cultural de excepție: Luna Sculptorilor Români, ajunsă la a patra ediție. Celebrând Ziua Națională a Culturii și onorându-l pe Constantin Brâncuși, orașul se transformă într-un imens atelier de artă, cu peste 250 de sculpturi și 21 de expoziții, care vor îmbogăți peisajul urban și vor aduce arta mai aproape de public.

De la 19 februarie, Iașiul va fi scena unei desfășurări de evenimente culturale fără precedent. Lucrări de importanță internațională vor fi expuse în instituțiile de cultură partenere, iar arterele pietonale principale vor deveni galerii în aer liber pentru creațiile artiștilor contemporani din România și Republica Moldova.

Muzeul Mitropolitan și Baia Turcească se alătură listei prestigioase de spații de expunere, alături de Galeria Ateneului Național, Palatul Culturii, Muzeul Unirii și alte locații emblematice. Expoziții speciale vor avea loc în galeriile UAPR Filiala Iași și în galerii private, în timp ce sculpturi monumentale vor fi instalate în Grădina Palas și alte zone centrale, invitând la introspecție și aprecierea artei contemporane.

Ediția din 2024 se remarcă prin participarea unor nume mari ale sculpturii românești, precum Dimitrie Paciurea, Ion Jalea și Oscar Han, dar și a artiștilor contemporani de renume internațional, ca Mircea Cantor, care va expune la Palatul Culturii.

În premieră pentru orașul Iași, Palatul Culturii va găzdui desene și fotografii ale lui Constantin Brâncuși, inclusiv lucrări realizate de Edward Steichen la New York și un portret unic al sculptorului, realizat de Man Ray. Aceste exponate vor oferi o perspectivă rară asupra vieții și operei marelui artist.

Luna Sculptorilor Români din 2024 promite a fi nu doar o celebrare a moștenirii culturale, ci și un impuls pentru turismul cultural din Iași, atrăgând vizitatori și pasionați de artă din întreaga lume.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;