Gabriel Resources obține suspendarea provizorie a deciziei ICSID în disputa cu România

Gabriel Resources obține suspendarea provizorie a deciziei ICSID în disputa cu România

Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID) a suspendat provizoriu executarea hotărârii prin care Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a pierdut procesul intentat României. Gabriel Resources a solicitat anularea deciziei ICSID care a fost favorabilă României, în contextul unei dispute legate de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană.

Compania a depus o cerere prin care argumentează că decizia trebuie anulată din cauza presupuselor vicii ale constituirii tribunalului, lipsa de independenţă şi imparţialitate a unora dintre arbitri, precum și nereguli procedurale. Gabriel Resources a cerut, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României, în așteptarea deliberărilor asupra solicitării de anulare.

Procesul de anulare va fi audiat de un comitet ad-hoc, iar în caz de succes, decizia arbitrală inițială, inclusiv cheltuielile de judecată acordate, ar putea fi anulate. În martie, ICSID a decis în favoarea României, respingând cererea de despăgubiri de 6,7 miliarde euro a Gabriel Resources și obligând compania la plata cheltuielilor de judecată de aproximativ 10 milioane de dolari.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;