Gabriel Resources și RMGC în Conflict cu Statul Român pentru Sechestrul Acțiunilor

Gabriel Resources și RMGC în Conflict cu Statul Român pentru Sechestrul Acțiunilor

Companiile Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) se confruntă cu autoritățile române într-un nou episod judiciar, după ce statul român a impus sechestru pe acțiunile companiei în urma unei datorii de 10 milioane de dolari. Această sumă reprezintă daunele acordate României, în urma câștigării unui proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) de la Washington.

Luna aceasta, patru procese au fost înregistrate la Tribunalul Alba, cu Gabriel Resources (Jersey) Limited și RMGC în calitate de reclamanți. Aceste procese au ca obiect contestarea rezoluției directorului Oficiului Registrului Comerțului din județul Alba, care a instituit sechestrul asigurător pe acțiunile RMGC, la solicitarea ANAF.

Conform Ziarul Unirea, Gabriel Resources a primit o notificare de plată de la ANAF la sfârșitul lunii martie 2024, iar ulterior s-a solicitat instituirea sechestrului pe participația de 80,69% a companiei la RMGC, împiedicând astfel vânzarea sau transferul acțiunilor.

Într-un comunicat publicat pe site-ul bursei din Toronto, Gabriel Resources a declarat că acțiunile statului român sunt premature și viciate procedural, în timp ce Premierul Marcel Ciolacu a menționat că ANAF își face datoria și că procedurile legale au fost demarate.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins pretențiile Gabriel Resources și RMGC în cazul Roșia Montană, obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată și dobânda. Reprezentanții Gabriel Resources au exprimat dezacordul față de decizia tribunalului, considerând-o incompatibilă cu evaluarea probelor prezentate.

Această dispută legală subliniază complexitatea relațiilor dintre investitorii străini și guvernele naționale în contextul proiectelor de exploatare a resurselor naturale. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste procese și care vor fi implicațiile pe termen lung pentru ambele părți implicate.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;