Expoziția de Blindate Occidentale la Moscova: Un Spectacol al Puterii sau Propagandă?

Expoziția de Blindate Occidentale la Moscova: Un Spectacol al Puterii sau Propagandă?

În inima capitalei ruse, Parcul Victoriei a devenit scena unei expoziții controversate, unde blindate occidentale capturate în Ucraina sunt etalate ca trofee de război. Evenimentul, care coincide cu apropierea Zilei Victoriei pe 9 mai, este privit de mulți ca o demonstrație a încrederii Rusiei în victoria asupra Ucrainei, dar și ca un instrument de propagandă menit să consolideze narațiunea Kremlinului despre conflict.

Printre piesele de rezistență se numără un vehicul de sprijin tactic Husky al armatei britanice, donat Ucrainei, și un tanc american Abrams, ambele cu semne vizibile de luptă. Mesajul transmis de autoritățile ruse este clar: „Victoria noastră este inevitabilă”.

Criticii spun că expoziția are ca scop principal întărirea ideii că NATO și Occidentul duc un război împotriva Rusiei prin intermediul Ucrainei. În plus, alegerea locației și momentului expoziției nu este întâmplătoare, având în vedere simbolismul istoric al Parcului Victoriei și apropierea Zilei Victoriei, sărbătoarea națională care comemorează înfrângerea Germaniei naziste.

În timp ce vizitatorii se înghesuie să fotografieze blindatele, sentimentele sunt împărțite. Unii, ca Natalia, localnică din Moscova, se arată impresionați de „trofeele” obținute de armata rusă, în timp ce alții văd expoziția ca pe o dovadă a diferenței între cele două războaie comparate de Kremlin: invazia Germaniei în Rusia din 1941 și invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

În ciuda recentului pachet de asistență americană pentru Kiev, valoarea de 61 de miliarde de dolari, Moscova pare să transmită un mesaj de încredere în capacitatea sa de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă „victoria inevitabilă” proclamată de Rusia se va materializa sau dacă expoziția este doar un alt capitol în războiul informațional care însoțește conflictul armat.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;