Reacții Controversate la Iași: Statuia "Hidra" Stârnește Dezbateri Aprinse și Intervenția Poliției

Reacții Controversate la Iași: Statuia "Hidra" Stârnește Dezbateri Aprinse și Intervenția Poliției

În orașul Iași, o statuie numită "Hidra", care simbolizează corupția din sfera politică românească, a devenit subiectul unor reacții intense din partea locuitorilor și a atras atenția autorităților. Opera de artă, creată de sculptorul Costin Ioniță, este o replică fără cap a statuilor dedicate lui Lenin, din gâtul căreia se ridică șapte trandafiri cu trup de șarpe. Aceasta face parte din proiectul cultural "Luna Sculptorilor Români", desfășurat în capitala Moldovei până pe 19 martie.

Un incident recent, în care o femeie a fost filmată lovind statuia și cerând demolarea acesteia, a dus la autosesizarea poliției ieșene. Imaginile care au circulat pe rețelele de socializare și pe site-ul local wowiasi.ro au stârnit dezbateri aprinse și îngrijorare în rândul cetățenilor, unii considerând lucrarea ca fiind inadecvată și chiar tulburătoare.

Statuia "Hidra" nu este la prima sa apariție publică, fiind expusă anterior și în București în anul 2012, unde a generat reacții similare. În Iași, este prezentată în Parcul Voievozilor, alături de alte sculpturi care îi ilustrează pe domnitorii țărilor românești dinainte de Unirea din 1859.

Proiectul "Luna Sculptorilor Români" a ajuns la a patra ediție și include 350 de opere de artă semnate de 113 artiști, precum și 24 de expoziții. Printre acestea, la Muzeul de Artă al Palatului Culturii vor fi expuse desene semnate de Constantin Brâncuși și fotogravuri realizate de Edward Steichen la New York, plus un portret unic al lui Brâncuși de Man Ray la Ateneul Național din Iași.

În ciuda controversei, autoritățile culturale promovează continuarea proiectului, subliniind importanța artei contemporane și contribuția acesteia la dialogul cultural și social. Poliția Municipiului Iași continuă investigațiile pentru a stabili faptele și a lua măsurile necesare în cazul actului de vandalism.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;