Declin Demografic Accentuat în România: Cei Mai Puțini Copii Născuți și O Populație Adultă în Scădere

Declin Demografic Accentuat în România: Cei Mai Puțini Copii Născuți și O Populație Adultă în Scădere

România se confruntă cu un declin demografic alarmant, conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Anul trecut, numărul nou-născuților a atins cel mai scăzut nivel din 1924 până în prezent, cu puțin peste 150.000 de copii veniți pe lume. Această scădere a natalității, combinată cu o rată crescută a emigrației și un spor natural negativ – aproape 250.000 de decese înregistrate față de 155.000 de nașteri – prezintă o imagine sumbră a viitorului demografic al țării.

În decembrie 2023, s-a observat o continuare a tendinței negative, cu un număr de nașteri mai mic cu 4,5% față de noiembrie și o creștere de 10,5% a numărului de decese. Sporul natural a rămas negativ, cu un număr de decese de 1,9 ori mai mare decât cel al nașterilor.

Prognozele INS pentru următorii 40 de ani sunt și mai descurajatoare, anticipând o scădere a populației rezidente de aproape 290.000 de persoane în mediul urban și de 293.000 de persoane în mediul rural. Regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia sunt estimate să înregistreze cele mai mari scăderi ale populației, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Un aspect îngrijorător este diminuarea severă a populației în vârstă de muncă, în special în regiunile din sudul țării, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra forței de muncă și a economiei. În același timp, se preconizează o creștere a ponderii populației vârstnice în totalul populației rezidente, semnalând o accelerare a procesului de îmbătrânire demografică.

Aceste tendințe subliniază nevoia urgentă de politici eficiente pentru stimularea natalității, integrarea imigranților și susținerea familiilor tinere, pentru a contracara efectele negative ale declinului demografic și a asigura un viitor sustenabil pentru România.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;