Creștere alarmantă a sărăciei absolute în Italia, în ciuda relansării economice

Creștere alarmantă a sărăciei absolute în Italia, în ciuda relansării economice

Italia se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a ratei sărăciei absolute, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (ISTAT). În 2023, aproape unul din zece italieni nu își poate permite bunurile și serviciile esențiale pentru un trai decent, marcând cel mai înalt nivel al sărăciei din ultimul deceniu.

Într-un context în care economia Italiei a înregistrat o revenire semnificativă după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, situația celor mai vulnerabili cetățeni nu pare să se îmbunătățească. Deși rata șomajului a scăzut și Italia a avut o performanță economică mai bună decât Germania și Franța, 5,75 milioane de persoane, reprezentând 9,8% din populația țării, trăiesc în sărăcie absolută.

ISTAT definește sărăcia absolută ca incapacitatea de a achiziționa bunuri și servicii necesare pentru a evita izolarea socială. În ciuda unui declin în 2019, sărăcia absolută în Italia a crescut constant din 2014, când a început să fie monitorizată statistic.

Schimbările politice recente au adus și ele modificări în sistemul de asistență socială. Guvernul de centru-dreapta al premierului Giorgia Meloni a început să elimine "venitul de cetățenie", o măsură de sprijin introdusă în 2019, care potrivit ISTAT a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie. Programul a fost înlocuit cu unul limitat, orientat în special spre persoanele cu dizabilități care le împiedică să muncească.

Din punct de vedere regional, sărăcia absolută a crescut în nordul și centrul Italiei în 2023, dar a scăzut în sud, regiune istoric mai săracă. Această dinamică subliniază diferențele economice și sociale persistente între regiunile țării.

Aceste date trag un semnal de alarmă cu privire la starea de bine a cetățenilor italieni și pun în discuție eficiența măsurilor de redresare economică în combaterea sărăciei pe termen lung.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;