Alarmă în Europa: Rujeola face ravagii cu o creștere exponențială a cazurilor în 2023

Alarmă în Europa: Rujeola face ravagii cu o creștere exponențială a cazurilor în 2023

Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în anul 2023, un semnal de alarmă fiind tras de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Comparativ cu anul precedent, numărul cazurilor a crescut de aproape 45 de ori, determinând autoritățile să îndemne la măsuri urgente de vaccinare.

În 2022, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate a fost de 941, în timp ce în 2023, cifra a ajuns la 42.200 în 41 dintre cele 53 de țări membre ale regiunii OMS Europa, care cuprinde și Asia Centrală. Kazahstanul și Rusia se numără printre cele mai afectate țări, cu peste 10.000 de cazuri fiecare. Situația este îngrijorătoare și în Regatul Unit, unde, după ce boala fusese considerată eradicată în 2021, s-au înregistrat 183 de cazuri.

În România, situația nu este mai puțin alarmantă, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) raportând 3.353 de cazuri confirmate cu rujeolă și 4 decese în primele două săptămâni ale anului 2023.

OMS subliniază că recrudescența rujeolei, o boală virală extrem de contagioasă, este atribuită scăderii ratei de vaccinare în timpul pandemiei de COVID-19. Aproximativ 1,8 milioane de sugari nu au fost vaccinați împotriva rujeolei în intervalul 2020-2022 în regiunea OMS Europa.

În lumina acestor date alarmante, OMS recomandă intensificarea campaniilor de vaccinare și sensibilizare, având în vedere că vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este extrem de eficient. Vaccinarea este crucială, în special pentru copii, unde două din cinci cazuri înregistrate în 2023 au fost în rândul celor cu vârsta cuprinsă între unul și patru ani.

Este esențial ca părinții să conștientizeze importanța vaccinării și să prioritizeze sănătatea copiilor lor. Autoritățile sanitare și medicii fac apel la acțiuni rapide pentru a preveni răspândirea rujeolei și a proteja comunitățile de efectele devastatoare ale acestei boli.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;