Pesimismul Românilor Reflectat în Sondajul INSCOP: Direcţia Ţării şi Calitatea Vieţii În Declin

Pesimismul Românilor Reflectat în Sondajul INSCOP: Direcţia Ţării şi Calitatea Vieţii În Declin

Un recent sondaj INSCOP, comandat de agenţia de ştiri News.ro, aduce în prim-plan starea de pesimism care predomină în rândul românilor cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara şi calitatea vieţii. Peste 70% dintre cetăţeni sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, o viziune sumbră care se extinde şi asupra percepţiei globale, cu un procentaj similar de 70,6% considerând că lumea în general nu merge într-o direcţie bună.

Analiza comparativă a datelor sondajului din 2022 şi 2024 indică o uşoară creştere a optimismului în rândul românilor, cu 25.5% dintre respondenţi exprimând încredere într-o direcţie pozitivă a ţării, comparativ cu 20.8% în anul precedent. Cu toate acestea, ponderea celor care văd viaţa ca fiind mai grea în prezent decât acum cinci ani rămâne semnificativă, atingând 60.4%.

Privind spre viitor, românii par împărţiţi, cu 44.4% anticipând o îmbunătăţire a calităţii vieţii în următorii cinci ani, în timp ce 46.2% se aşteaptă la o deteriorare. Această diviziune reflectă incertitudinea şi provocările cu care se confruntă societatea românească.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 - 29 februarie prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Acest studiu de opinie relevă nu doar o stare generală de nemulţumire, dar şi diferenţe în percepţii în funcţie de categoriile socio-demografice. Astfel, un grad mai mare de optimism este înregistrat în rândul votanţilor alianţei PSD-PNL, tinerilor de 18-29 de ani, persoanelor cu venituri mari şi foarte mari, precum şi angajaţilor la stat.

În concluzie, reflectând asupra acestei imagini complexe a sentimentelor românilor, este evident că societatea românească se confruntă cu provocări semnificative, iar soluţiile la aceste probleme vor necesita eforturi coordonate şi o viziune clară pentru viitor.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;