László Tőkés Subliniază Lupta Minorității Maghiare pentru Drepturi Comunitare în Contextul Declinului Demografic

László Tőkés Subliniază Lupta Minorității Maghiare pentru Drepturi Comunitare în Contextul Declinului Demografic

Într-un apel vibrant adresat comunității maghiare din Transilvania și opiniei publice, László Tőkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), avertizează asupra situației precare a minorității maghiare, pe care o cataloghează drept unul dintre grupurile etnice periclitate ale Europei. În comunicatul său de Anul Nou, Tőkés aduce în discuție provocările demografice și politice cu care se confruntă maghiarii din regiune, subliniind necesitatea dobândirii drepturilor comunitare ca mijloc de stopare a declinului populației maghiare.

Confruntându-se cu o reducere la jumătate a populației în ultimul secol și o accelerare a acestui declin în ultimele trei decenii, Tőkés îndeamnă la unitate și organizare pentru a construi un viitor durabil. El critică vehement poziția prim-ministrului român Marcel Ciolacu, care a etichetat inițiativele de autonomie ale maghiarilor drept "revizioniste" și "toxice", respingând această caracterizare și subliniind că astfel de proiecte nu pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a României.

Tőkés acuză, de asemenea, o parte din clasa politică românească, inclusiv partenerii de coaliție ai UDMR și chiar pe președintele Klaus Iohannis, de complicitate în răspândirea maghiarofobiei în România. El avertizează împotriva capcanelor politice și insistă pe nevoia de a nu sacrifica valorile și interesele naționale ale comunității maghiare pentru interese de partid.

Cu privire la contextul internațional, Tőkés menționează eforturile delegației UDMR de a sensibiliza politicienii americani cu privire la creșterea partidului AUR și a retoricii sale extremiste, care constituie o amenințare pentru maghiarii din Transilvania și pentru stabilitatea României.

În perspectiva anului electoral 2024 din România, László Tőkés reiterează angajamentul CNMT pentru obținerea autonomiei naționale, așa cum a fost promisă de hotărârea de la Alba Iulia și ignorată, potrivit lui, de legislativul român timp de un secol de la Tratatul de la Trianon.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;