Republicanii propun invocarea celui de-al 25-lea Amendament pentru înlăturarea lui Joe Biden

Republicanii propun invocarea celui de-al 25-lea Amendament pentru înlăturarea lui Joe Biden

Într-un context politic încărcat, congresmanul republican Ken Buck a inițiat o mișcare controversată, depunând o rezoluție ce solicită înlăturarea președintelui Joe Biden prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției Statelor Unite. Această acțiune vine în urma raportului procurorului special Robert Hur, care a evidențiat un presupus declin cognitiv al liderului american, deși nu a recomandat inculparea acestuia pentru gestionarea necorespunzătoare a documentelor secrete.

Raportul, care detaliază interviul extins cu Biden și remarcă dificultățile sale de memorie, a fost folosit de Buck ca argument pentru a susține necesitatea aplicării amendamentului. În ciuda gafelor publice ale președintelui și a raportului Hur, experții politici consideră că rezoluția depusă de Buck are șanse minime de succes, având în vedere compoziția actuală a Congresului și faptul că amendamentul nu a fost niciodată utilizat pentru a înlătura un președinte în exercițiu.

Al 25-lea Amendament, adoptat în urma tragediei care l-a vizat pe președintele Kennedy, stabilește procedura de transfer al puterii executive în cazul incapacității președintelui. În timp ce discuțiile despre aplicarea sa au apărut și în timpul administrației Trump, aceasta este prima oară când un congresman aduce oficial în atenție posibilitatea utilizării acestui mecanism împotriva lui Biden.

Cu toate acestea, în lumina apropiatelor alegeri din SUA, unii observatori sugerează că această mișcare este mai degrabă o tactică electorală decât o inițiativă legislativă cu adevărat fezabilă. Rămâne de văzut cum va evolua situația, dar cert este că dezbaterile pe marginea capacității cognitive a președintelui Biden și a viabilității celui de-al 25-lea Amendament sunt departe de a se încheia.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;