Creșterea cazurilor de boli tropicale în România, o consecință a schimbărilor climatice
Experții români trag un semnal de alarmă privind creșterea cazurilor de boli tropicale transmise de țânțari, inclusiv în România, ca efect al schimbărilor climatice. În acest an, au fost confirmate șapte cazuri de febră dengue, toate fiind cazuri de import.
Specialiștii de la Institutul Cantacuzino efectuează monitorizarea speciilor de țânțari care pot transmite afecțiuni precum malaria, virusul West Nile sau virusul Zica. Aceste activități includ instalarea de capcane și supravegherea ecologică în diverse zone, de la parcuri și cartiere rezidențiale, până la periferii.
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș, subliniază impactul încălzirii globale asupra răspândirii bolilor considerate anterior ca fiind exclusiv tropicale. Infecția cu West Nile, de exemplu, nu mai este demult o boală exclusiv tropicală. În contextul extinderii sezonului de activitate al țânțarilor, cauzată de schimbările climatice, măsurile urgente pentru a reduce încălzirea globală devin esențiale.
Citește și:
OMS raportează o creștere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis la nivel global
Alarmă în Europa: Rujeola face ravagii cu o creștere exponențială a cazurilor în 2023
Autoritățile Sanitare din România Se Mobilizează în Fața Creșterii Numărului de Cazuri de Gripă
Toate cazurile de febră dengue înregistrate în România sunt de import, cu persoane care au călătorit în regiuni precum Maldive, Indonezia sau Nepal. În Europa, peste 15 țări au raportat cazuri similare, semn că problema este una extinsă și necesită atenție sporită.