Erupția Vulcanului din Islanda: Orașul Grindavik în Flăcări și Sub Ordin de Evacuare

Erupția Vulcanului din Islanda: Orașul Grindavik în Flăcări și Sub Ordin de Evacuare

Orașul Grindavik din Islanda se confruntă cu o situație de urgență după erupția unui vulcan din sud-vestul peninsulei Reykjanes, ce a forțat evacuarea repetată a locuitorilor și a afectat infrastructura locală. Aceasta este cea de-a cincea erupție înregistrată în zonă începând cu anul 2021, marcând o perioadă de activitate vulcanică intensă și de creștere a riscurilor pentru comunitatea locală.

Conform biroului de meteorologie al Islandei și rapoartelor Agenției de Protecție Civilă, erupția recentă a produs fisuri vulcanice și a expulzat lava care a ajuns în curțile oamenilor și a incendiat mai multe clădiri. Deși inițial se credea că locuitorii sunt în siguranță datorită zidurilor anti-lavă, realitatea a fost alta, iar acum, aproximativ 10% din populația orașului a fost evacuată.

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă și au desfășurat un elicopter al Gărzii de Coastă pentru a monitoriza situația, în timp ce polițiștii au început evacuarea orașului. Ordinul de evacuare va rămâne în vigoare pentru cel puțin trei săptămâni, cu excepția cazurilor în care autoritățile trebuie să desfășoare afaceri oficiale sau locuitorii sunt autorizați să salveze obiecte de valoare din casele lor.

Deși erupția nu a produs cenușă care să afecteze zborurile, aeroportul din apropiere de Keflavik rămâne în alertă. În ciuda frecvenței erupțiilor vulcanice în Islanda, aceasta este considerată una dintre cele mai mari de până acum, cu potențialul de a afecta grav orașul Grindavik și renumita sa atracție turistică, Laguna Albastră.

Situația din Grindavik rămâne volatilă, iar autoritățile continuă să evalueze riscurile și să ia măsurile necesare pentru a proteja viețile și proprietățile locuitorilor.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;