Imagini Spectaculoase de pe Soare Dezvăluite de Sonda Solar Orbiter

Imagini Spectaculoase de pe Soare Dezvăluite de Sonda Solar Orbiter

Descoperiri uimitoare din spațiu: Sonda Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene (ESA) ne oferă o privire detaliată asupra Soarelui, capturând imagini extraordinare ale suprafeței sale. Această misiune spațială, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a surprins structuri de plasmă asemănătoare unor fire de păr, erupții solare și fenomenul rar cunoscut sub numele de "ploaie coronală".

Pe data de 27 septembrie 2023, instrumentul Extreme-Ultraviolet Imager (EUI) al sondei a înregistrat aceste fenomene impresionante, în timp ce se afla la doar o treime din distanța dintre Pământ și Soare. Unul dintre cele mai fascinante aspecte observate sunt mușchii coronali, modele delicate de dantelă care apar în jurul bazei buclelor mari ale câmpului magnetic coronal. În plus, spiculețele, sau pintenii de gaz, se ridică din cromosfera Soarelui la înălțimi de aproximativ 10.000 de kilometri.

Un aspect remarcabil este că, în timp ce cele mai luminoase regiuni ale Soarelui ating temperaturi de aproximativ 1.000.000°C, materialul mai rece, care coboară sub 10.000°C, apare mai întunecat în înregistrările video. Această diferență de temperatură contribuie la unul dintre cele mai mari paradoxuri ale fizicii solare: de ce coroana Soarelui, atmosfera sa exterioară, este mult mai fierbinte decât suprafața stelei.

Cercetătorii propun că erupțiile miniaturale, cunoscute sub numele de focuri de tabără, ar putea furniza energia necesară încălzirii coroanei solare. Dr. David Long, fizician solar la Dublin City University și cercetător al Solar Orbiter, explică că aceste focuri de tabără sunt observate constant și că studiul lor ar putea ajuta la elucidația acestui mister solar.

În anul următor, se așteaptă ca Solar Orbiter să ofere primele imagini ale polilor nord și sud ai Soarelui, zone încă neexplorate până acum. Aceste noi descoperiri ar putea schimba înțelegerea noastră despre steaua care susține viața pe Pământ și ar putea avea implicații semnificative pentru studiul fizicii solare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;