România intră în stare de alertă epidemiologică fără restricții, recomandări de la Ministrul Sănătății

România intră în stare de alertă epidemiologică fără restricții, recomandări de la Ministrul Sănătății

România se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de gripă, determinând autoritățile să declare stare de alertă epidemiologică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, deși nu vor fi impuse restricții, este esențial ca sistemul de sănătate să fie pregătit pentru a gestiona numărul crescut de infecții respiratorii.

În săptămâna 22-28 ianuarie, s-a înregistrat o creștere de 35.8% a cazurilor de infecții respiratorii față de sezonul precedent, cu o variație de 26.8% peste media ultimilor ani. Aceasta reprezintă a treia săptămână consecutivă de creștere, situându-ne într-o așa-numită "săptămână epidemică". Rafila a subliniat că această situație nu este diferită de anul trecut și că vârful activității gripale este așteptat să se atingă în următoarele săptămâni.

Ministrul Sănătății a oferit o serie de recomandări pentru a limita răspândirea virusului: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi și continuarea vaccinării antigripale, în special pentru grupurile de risc.

De asemenea, Alexandru Rafila a menționat că a avut o teleconferință cu directorii Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP-uri) pentru a asigura coordonarea necesară în vederea controlului situației. Până la sfârșitul lunii ianuarie, peste 1 milion de persoane au fost vaccinate antigripal, majoritatea din grupurile populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

În ciuda alertei epidemiologice, autoritățile se așteaptă ca situația să se stabilizeze până la sfârșitul lunii februarie, fără a fi necesară declararea unei epidemii de gripă.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;