Bulgaria Inovează cu Primele Închisori "Verzi" Inspirându-se din Modelul Norvegian

Bulgaria Inovează cu Primele Închisori "Verzi" Inspirându-se din Modelul Norvegian

Bulgaria se pregătește să revoluționeze sistemul său penitenciar prin construirea primelor închisori "verzi", un concept inspirat de exemplul Norvegiei, care a integrat principiile sustenabilității și ale economiei verzi în administrația penitenciară. Ministerul Justiției din Bulgaria a anunțat că au început demersurile pentru instruirea deținuților și a personalului din închisorile Belene și Plevna, cu scopul de a le oferi competențe în domeniul agriculturii ecologice, utilizării surselor de energie durabile și creării unui mediu sănătos în spatele gratiilor.

Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu, susținut printr-un acord de grant în cadrul Programului pentru justiție, parte a Mecanismului financiar norvegian 2014-2021, care vizează consolidarea cooperării bilaterale între Serviciul penitenciar norvegian și Direcția Generală de Executare a Pedepselor din Bulgaria.

Recent, un grup de experți norvegieni și bulgari s-a întâlnit la închisoarea Belene pentru a prezenta proiectul conceptual și pentru a stabili primele activități, indicatori de performanță și un buget estimativ. Următoarea întâlnire a grupului de lucru este programată pentru sfârșitul lunii februarie în Norvegia, unde vor fi semnate acorduri de înfrățire între închisorile bulgare și cea din Ona, Norvegia.

În plus, pe 16 ianuarie a început un curs de instruire pentru personalul penitenciar, axat pe implementarea unui program nou elaborat, destinat reabilitării și reintegrării sociale a deținuților din grupuri vulnerabile. Evenimentul de formare s-a desfășurat în intervalul 15-19 ianuarie și a implicat participarea a 115 membri ai personalului Direcției Generale de Executare a Pedepselor.

Această abordare progresistă în domeniul penitenciar ar putea reprezenta un model pentru alte țări care caută să îmbunătățească condițiile de detenție și să promoveze practici durabile și responsabile față de mediu, chiar și în contexte mai puțin obișnuite, cum ar fi închisorile.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;