Australia Își Consolidează Marina Militară în Contextul Tensiunilor din Asia-Pacific
Australia a anunțat recent un plan ambițios de consolidare a forțelor sale navale, într-o mișcare care subliniază creșterea tensiunilor geopolitice din regiunea Asia-Pacific. Într-o declarație care rememorează eforturile de apărare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul australian al apărării, Richard Marles, a prezentat marți o strategie de creștere a flotei marinei la 26 de mari nave de luptă, față de 11 câte sunt în prezent.
Planul, care prevede o investiție suplimentară de peste 6,5 miliarde de euro, este o reacție la expansiunea militară a Chinei și Rusiei și are ca scop asigurarea siguranței rutelor maritime vitale pentru economia și modul de viață australian. Printre noile achiziții se numără șase fregate din clasa Hunter, 11 fregate multi-roluri și șase nave de luptă la suprafață capabile să opereze fără pilot. În plus, o parte din flotă va fi dotată cu rachete Tomahawk, cunoscute pentru capacitatea lor de a lovi ținte îndepărtate și de a descuraja potențiale amenințări.
Citește și:
Donald Trump câștigă primarele din New Hampshire, în timp ce Europa se confruntă cu o criză politică
Această expansiune a capacității militare vine pe fondul alianței AUKUS, formată între Australia, Statele Unite și Regatul Unit, care vizează contracararea influenței Chinei în Pacificul de Sud. În conformitate cu noile obiective, Australia își propune să-și mărească cheltuielile pentru apărare la 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), depășind astfel ținta de 2% recomandată de NATO.
Măsurile luate de Australia reflectă o schimbare semnificativă în strategia de apărare și reprezintă o mișcare strategică în contextul unei regiuni marcate de incertitudini și de o dinamică de putere în schimbare.