Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, solicită anularea mitingului pentru Mitropolia Tomisului în favoarea rugăciunii
În contextul tensiunilor recente și a unei posibile judecăți de către Sfântul Sinod, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, face un apel la calm și la unitate în credință. Într-un gest surprinzător, a cerut organizatorilor mitingului planificat pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului să anuleze evenimentul și să se alăture în schimb unei procesiuni și rugăciuni colective.
Această schimbare de direcție vine în urma anunțului că IPS Teodosie va fi judecat pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Aceste acuzații sunt legate de insistența sa repetată pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, un demers considerat neconform cu criteriile stabilite de Biserica Ortodoxă Română.
Citește și:
Arhiepiscopia Tomisului a clarificat anterior că nu este inițiatoarea sau organizatoarea mitingului, dar nu s-a opus acestuia, cerând totodată participanților să evite orice tentativă de deturnare a manifestării. Într-un mesaj pe pagina de Facebook, reprezentanții Arhiepiscopiei au invitat credincioșii să se alăture Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teodosie la Biserica Sfântul Haralambie din Constanța.
În urma acestor evenimente, IPS Teodosie reiterează dorința sa de a restaura un „adevăr istoric fundamental” pentru Biserică și îi încurajează pe credincioși să-și exprime susținerea pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, în conformitate cu tradiția și istoria religioasă a regiunii. Totodată, Patriarhia Română a menționat că solicitarea de ridicare la rang de Mitropolie a fost respinsă încă din 2003 și că insistențele IPS Teodosie contravin ordinii statutare a Bisericii.
Citește și:
Dezbaterea înființării Mitropoliei Tomisului: ÎPS Teodosie între rugăciune și controverse
Pacea Bisericii Ortodoxe Române: ÎPS Teodosie și Patriarhia în Dialog pentru Mitropolia Tomisului
Această situație subliniază tensiunile interne din Biserica Ortodoxă Română și nevoia de dialog și armonie în abordarea chestiunilor ecleziastice.