Amenzi record pentru Samsung România, eMAG, Altex și Flanco: 123 de milioane de lei pentru fixarea prețurilor

Amenzi record pentru Samsung România, eMAG, Altex și Flanco: 123 de milioane de lei pentru fixarea prețurilor

Într-o mișcare fără precedent pe piața de retail din România, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi colosale în valoare totală de 123 de milioane de lei unor giganți din industrie, inclusiv Samsung România (SEROM), eMAG, Altex și Flanco, pentru practici anticoncurențiale. Între anii 2019 și 2021, aceste companii au fost implicate într-o înțelegere care a condus la fixarea prețurilor de revânzare pentru anumite modele de televizoare și telefoane mobile, prejudiciind astfel consumatorii prin prețuri artificiale crescute.

Amenzile au fost distribuite astfel: Samsung România se confruntă cu o sancțiune de 75.441.655 lei, eMAG (Dante Internaţional) cu 20.311.427 lei, Altex România cu 21.376.113 lei, iar Flanco Retail cu 6.223.580 lei. Aceste sume reprezintă venituri la bugetul de stat, iar ANAF va asigura executarea deciziilor de sancționare.

Investigația a pornit de la indicii adunate inclusiv prin intermediul Platformei Avertizorilor de Concurență, care permite semnalarea anonimă a încălcărilor legislației în domeniu. Acest caz subliniază importanța conformității cu legea concurenței, care interzice în mod clar orice acorduri sau practici care pot restrânge concurența pe piața românească.

În urma sancțiunilor, eMAG a declarat că a cooperat pe deplin cu autoritățile de concurență și că își va continua eforturile de a oferi clienților experiențe pozitive în cumpărăturile online. Reamintim că eMAG a mai fost sancționată și în Ungaria pentru probleme similare.

Aceste sancțiuni arată determinarea autorităților de a menține un mediu concurențial corect și de a proteja interesele consumatorilor. Este un semnal clar pentru toate companiile că practicile anticoncurențiale nu vor fi tolerate și că transparența și corectitudinea sunt esențiale în relația cu consumatorii.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;