Alianța PSD – PNL câștigă majoritatea voturilor din Republica Moldova la alegerile europarlamentare

Alianța PSD – PNL câștigă majoritatea voturilor din Republica Moldova la alegerile europarlamentare

La alegerile pentru Parlamentul European, cetățenii români din Republica Moldova au votat în număr record, depășind 56 de mii de participanți. Conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea Electorală Centrală, alegătorii din Republica Moldova au fost cei mai activi dintre românii care au votat în afara țării.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Adrian Dupu, a anunțat că Alianța PSD-PNL a obținut 55.20% din voturile exprimate de cetățenii români din Republica Moldova. Autoritățile locale pro-europene și-au încurajat cetățenii să susțină partidele care favorizează aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a îndemnat la vot pentru candidații PNL, ceea ce a dus la o susținere indirectă a alianței PSD-PNL.

Secțiile de votare cu cea mai mare afluență au fost cele deschise la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Orhei și Ialoveni, unde fiecare a înregistrat peste 2000 de alegători. Prezența la vot a crescut semnificativ față de alegerile europarlamentare din 2019, când au votat mai puțin de 38 de mii de alegători în secțiile deschise de România în Republica Moldova.

Rezultatele reflectă o schimbare de dinamică față de alegerile din 2019, când PNL a câștigat cu un procent de peste 26%, urmat de PSD cu peste 23%. La aceste alegeri, Alianța PSD-PNL a câștigat detașat, conform rezultatelor exit-poll, cu 53%, în timp ce AUR a obținut 14% din voturi.

Prezența la vot la nivel național a fost de 49,95% pentru alegerile locale și de 51,12% pentru europarlamentare, cu o participare totală de peste 9 milioane de români la urne.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;