Alegerile din 9 iunie: Combinarea votului local cu cel european și reacțiile partidelor de opoziție

Alegerile din 9 iunie: Combinarea votului local cu cel european și reacțiile partidelor de opoziție

Pe data de 8 martie, Executivul României a făcut un pas important în organizarea alegerilor din acest an, adoptând o Ordonanță de Urgență (OUG) care permite aleșilor locali să se alăture altor partide fără a-și pierde mandatul. Această mișcare vine înainte de alegerile programate pentru 9 iunie, care vor include atât votul pentru Parlamentul European, cât și cel pentru funcțiile de primar și președinte al Consiliului județean.

Noua reglementare a stârnit reacții mixte în rândul partidelor politice. Liderii formațiunilor de Opoziție, PMP și USR, au exprimat preocupări legate de faptul că această ordonanță ar putea afecta prezența și reprezentarea lor în secțiile de votare. Criticile aduse se concentrează pe suspiciunea că alianța PSD-PNL ar încerca să marginalizeze PMP în favoarea USR. În lumina acestor evenimente, partidele de opoziție au anunțat că vor apela la instituții internaționale pentru a raporta ceea ce ei consideră a fi un abuz fără precedent.

În ceea ce privește calendarul electoral, perioada de campanie va începe pe 12 martie și se va încheia la trei zile după publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial. Alegerile sunt programate astfel:

- 9 iunie: alegeri europarlamentare și locale - 15 și 29 septembrie: alegeri prezidențiale

- 8 decembrie: alegeri parlamentare

Hotărârea privind calendarul alegerilor a fost adoptată de Guvern într-o ședință care a avut loc luni, la ora 17.30. Această decizie consolidează alegerile europarlamentare cu cele locale în aceeași zi, o mișcare care va influența dinamica politică a țării în anul 2024.

Pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și actualizări despre alegerile din România, urmăriți-ne pe Google News.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;