Uniunea Europeană Consolidează Zona Schengen: Acord Provizoriu pentru Revizuirea Codului Frontierelor

Uniunea Europeană Consolidează Zona Schengen: Acord Provizoriu pentru Revizuirea Codului Frontierelor

Uniunea Europeană (UE) face un pas important în consolidarea securității și mobilității în cadrul zonei Schengen, după ce Președinția belgiană a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu privind revizuirea Codului frontierelor Schengen. Acest acord, care vizează atât frontierele externe, cât și pe cele interne ale UE, promite să sporească coordonarea dintre statele membre și să îmbunătățească instrumentele de gestionare a provocărilor la frontiere.

Acordul subliniază principiul fundamental al spațiului Schengen: libertatea de circulație în interiorul granițelor interne și securitatea la frontierele externe. Modificările propuse au ca scop asigurarea că reintroducerea controalelor la frontiere rămâne o măsură de ultimă instanță și oferă soluții pentru situațiile în care migranții sunt folosiți ca instrument politic.

Printre noutățile Codului se numără posibilitatea limitării numărului de puncte de trecere a frontierelor sau reducerea orelor de funcționare, în scopul gestionării eficiente a situațiilor în care migranția este instrumentalizată. De asemenea, se clarifică și întărește cadrul pentru reintroducerea și prelungirea controalelor la frontierele interne, cu condiția ca statele membre să evalueze necesitatea și proporționalitatea acestor măsuri și să examineze alternativele posibile.

În cazul amenințărilor imprevizibile la adresa ordinii publice sau securității, controalele pot fi introduse imediat, cu notificare simultană către Comisia Europeană, celelalte state membre și Parlamentul European. Aceste controale sunt limitate la o lună și pot fi prelungite pentru maximum trei luni.

Pentru amenințările previzibile, controalele pot fi menținute pentru o perioadă de până la șase luni, cu posibilitatea de prelungire în tranșe de câte șase luni, până la un total de doi ani. În situații excepționale majore, aceste controale pot fi extinse pentru încă șase luni suplimentare, reînnoibile o singură dată.

O altă actualizare importantă se referă la măsurile alternative la controalele la frontierele interne, care vor permite statelor membre să limiteze posibila reintroducere a controalelor, menținând în același timp securitatea și libertatea de circulație.

Noul Cod al frontierelor Schengen introduce, de asemenea, proceduri pentru a aborda mișcările neautorizate ale cetățenilor țărilor terțe ilegali în spațiul Schengen, permițând transferul acestora între statele membre în contextul cooperării bilaterale.

În plus, în contextul unei urgențe de sănătate publică la scară largă, cum a fost pandemia de COVID-19, Consiliul poate adopta decizii pentru restricții temporare de călătorie la frontiera externă, inclusiv măsuri de sănătate precum testarea, carantina și autoizolarea.

Acordul provizoriu va fi acum transmis reprezentanților statelor membre în Consiliu (Coreper) pentru confirmare, urmând să fie adoptat oficial de Consiliul UE și de Parlamentul European.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;