UE adoptă măsuri stricte pentru combaterea spălării banilor: limitarea plăților în numerar și reguli noi pentru criptomonede

UE adoptă măsuri stricte pentru combaterea spălării banilor: limitarea plăților în numerar și reguli noi pentru criptomonede

Uniunea Europeană face un pas decisiv în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului prin adoptarea unui set de măsuri ce limitează plățile în numerar și impun noi reguli în sectorul criptomonedelor și al produselor de lux. Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord care prevede o limită maximă de 10.000 de euro pentru plățile în numerar și o verificare aprofundată a tranzacțiilor ce depășesc 1.000 de euro.

Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia de a armoniza reglementările existente în cele 27 de state membre, care până acum au fost foarte disparate. Vincent Van Peteghem, ministrul de Finanțe al Belgiei, afirmă că aceste măsuri vor asigura că "fraudatorii, crima organizată și teroriștii nu vor mai avea posibilitatea de a-și legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar".

Noile reglementări se vor aplica nu doar în sectorul bancar, ci și în industria produselor de lux, inclusiv comerțul cu metale prețioase, bijuterii, ceasuri, mașini de lux, avioane private și iahturi. În plus, cluburile profesioniste de fotbal și agențiile lor vor fi supuse unor reguli mai stricte, după o perioadă de tranziție de cinci ani.

Sectorul criptomonedelor va fi, de asemenea, reglementat mai riguros, furnizorii de criptoservicii fiind obligați să verifice informațiile clienților și să raporteze activitățile ilegale. Aceste măsuri sunt menite să asigure trasabilitatea tranzacțiilor și să prevină utilizarea criptoactivelor în scopuri ilicite.

Pentru a consolida aplicarea acestor măsuri, a fost aprobată înființarea unei Agenții UE pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, cunoscută sub acronimul AMLA. Agenția va avea rolul de a superviza și coordona autoritățile naționale pentru a detecta și combate mai eficient activitățile suspecte la nivel transfrontalier.

Aceste măsuri sunt un semnal clar că UE este hotărâtă să-și protejeze cetățenii și sistemul financiar de acțiunile ilegale și să se alinieze la standardele internaționale în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;