Ucraina se pregătește să primească primele obuze din achiziția coordonată de Cehia

Ucraina se pregătește să primească primele obuze din achiziția coordonată de Cehia

Ucraina va primi în curând primele livrări de obuze din cadrul unei inițiative de achiziție coordonată de Republica Cehă. Premierul ceh Petr Fiala a confirmat că primele mii de obuze de calibrul 155 mm vor ajunge în Ucraina în zilele următoare, ca parte a unui efort mai amplu de a sprijini această țară în conflictul său cu Rusia.

Inițiativa, care a mobilizat aproximativ 1,6 miliarde de euro, vizează achiziția a aproximativ 800.000 de obuze, dintre care 500.000 de calibrul 155 mm și 300.000 de calibrul 122 mm, din surse din afara Uniunii Europene. Aceasta vine în urma unei promisiuni anterioare a UE, care nu a fost îndeplinită în totalitate, de livrare a unui milion de obuze de calibrul 155 mm.

Aproximativ 20 de țări contribuie la finanțarea acestei inițiative, iar reprezentanți ai unora dintre acestea, inclusiv Polonia, Olanda, Danemarca și Letonia, s-au întâlnit recent la Praga pentru a discuta implementarea planului. Livrarea obuzelor este considerată crucială pentru armata ucraineană, care se confruntă cu o penurie de muniție și are nevoie de sprijin pentru a contracara ofensiva rusă.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;